Musik är livsglädje!
Den här sidan omfattas inte av utgivningsbeviset för www.rum.se

RUM frågar proffsen

RUM frågar proffsen

RUM Frågar Proffsen – en inspelad intervjuserie om tio avsnitt där vi tillsammans med er medlemmar ställer frågor till inspirerande proffs inom kulturvärlden.

Då många av sommarens läger, festivaler och kurser 2020 blivit inställda, så kände RUM att vi ändå ville göra något kul för dig!
Därför gör vi nu RUM Frågar Proffsen. Serien innehåller tio avsnitt och vi kommer släppa ett avsnitt per vecka under sommarlovet med start torsdagen 18 juni.

Våra 10 proffs

Vår programledare

18/6    Nassim Al Fakir – artist, slagverkare
25/6    Sabina Bisholt – operasångerska
2/7      Jason ”Timbuktu” Diakité – rappare, artist
9/7      Emma Molin – skådespelerska, manusförfattare
16/7     Jakob Koranyi – cellist
23/7    Amanda Ginsburg – jazzsångerska, kompositör
30/7    Malte Hallquist – komiker
6/8      Annika Granlund – blåsare, slagverkare, sångerska
13/8    Andreas Eriksson Hjort – dirigent
20/8   Sarah Dawn Finer – sångerska, musikalartist

Petter Ströbaek programledare för RUM frågar proffsen

Programledare för serien är RUM-medlemmen och indieartisten Petter Ströbaek som kommer fråga ut våra proffs med era frågor. Petter har precis gått ut åk 2 på Södra Latins Musikprogram och är själv aktuell med sitt senaste album ”Ballafjangs Stora Äventyr”. In och lyssna!

Avsnitt 10 – Sarah Dawn Finer

När började Sarah Dawn Finers passion för musik och underhållning? Vad är bäst med att vara artist? Vilket är hennes känslospråk och vad har vår programledare för minne till Sarahs låt ”Kärleksvisan”?

Med flera guldsäljande soloalbum, framgångsrika soloturnéer och hitlåtar har Sarah blivit en av Sveriges mest folkkära artister och låtskrivare. Hon har även programlett några av de största svenska TV-programmen och varit värd för Polar Music Prize-banketten samt Så ska det låta. Hon har även hyllats som skådespelerska i huvudrollen som Sally Bowles i musikalen ”Cabaret”.

HÄR kan du läsa mer om Sarah.

Avsnitt 9 – Andreas Eriksson Hjort

Hur kommer det sig att Andreas Eriksson Hjort blev dirigent? Vilka är hans bästa tips till en ung blivande dirigent? Har Andreas något drömverk som han någon gång i livet skulle vilja dirigera?

Andreas Eriksson Hjort har under de senaste åren etablerat sig som en av de mest intressanta och aktuella unga dirigenterna i Sverige. Trots sin unga ålder har han redan hunnit jobba på våra stora konsertscener och operahus och dessutom startat sin egen operafestival.

HÄR kan du läsa mer om Andreas.

Avsnitt 8 – Annika Granlund

Vilket är Annikas tidigaste musikaliska minne och varför valde hon just trumpet som sitt första instrument? Finns det något instrument som Annika önskar att hon kunde spela och hur är det egentligen att samarbeta med stora artister som Håkan Hellström, Magnus Uggla och Tommy Körberg?

Blåsare, sångerska och slagverkare – Annika Granlund har alltid skrivit musik och under de senare åren har hon hittat sitt sätt att komponera där hon sammanför olika musikaliska språk till ett eget unikt sound, där brassinstrumenten har en given plats, texterna är personliga och melodierna tydliga.

HÄR kan du läsa mer om Annika.

Avsnitt 7 – Malte Hallquist

När fann Malte Hallquist sitt intresse för underhållning? Hur vet man att man är tillräckligt rolig för att bli komiker? Hur beskriver Malte sig själv på scen och på vilket sätt anser han att humorn är en viktig nyckel till att låsa upp människors hjärtan?

Malte Hallquist är komikern från Värmland som lockar till skratt och eftertanke över hela Sverige. Malte blandar humor med funderingar kring stort och smått och är flitigt bokad som underhållare, konferencier/moderator, skådespelare samt som föreläsare.

HÄR kan du läsa mer om Malte.

Avsnitt 6 – Amanda Ginsburg

När visste Amanda Ginsburg att hon ville syssla med musik och hur går hon tillväga när hon komponerar? Hur kändes det att få en Grammis och vilka artister rekommenderar Amanda att man ska lyssna på om man vill börja lyssna på Jazz?

Jazzsångerskan och kompositören Amanda Ginsburgs karriär har gått spikrakt uppåt. Efter debutalbumet ”Jag har funderat på en sak” fortsatte framgångarna med Olle Adolphson-stipendium, Stim-stipendier, Sveriges kompositörers /textförfattares Jazzpris och senast en Grammis i kategorin ”Årets Jazz”. Amanda har turnerat över hela landet med fina recensioner och bejublade konserter.

HÄR kan du läsa mer om Amanda.

Avsnitt 5 – Jakob Koranyi

Vad innebär det att vara cellist och hur ofta behöver Jakob Koranyi öva? Vad tycker Jakob om den tekniska utvecklingen i kombination med musiken och vad har egentligen klassisk musik för syfte idag?

Jakob Koranyi började studera cello redan i tidig ålder och har bland annat studerat för Torleif Thedeen, Ralph Kirshbaum och Frans Helmersson. Jakob har vunnit flera internationella priser såsom Prix d´Honneur och Ferminich Prize från Verbier Festival i Schweiz. Jakob Koranyi är även aktuell med sin digitala festival @Järna Festival Academy, med start redan nu på fredag 17 juli!

HÄR kan du läsa mer om Jakob.

Avsnitt 4 – Emma Molin

Hur ser humorsverige ut för kvinnor och vad är det bästa sättet att få fler kvinnor att våga sig in i humorbranschen? Hur beskriver Emma sin kreativa process och är det verkligen okej att skämta om allt?

Emma Molin är manusförfattare, skådespelare och en av Sveriges skarpaste kvinnor. Emma har med sitt manusförfattande av bland annat ”Ladies Night” – det tredje avsnittet av ”Grotescos sju mästerverk” – både väckt upp sömniga herravälden och stärkt många unga kvinnor i och utanför branschen.

HÄR kan du läsa mer om Emma.

Avsnitt 3 – Jason ”Timbuktu” Diakité

När fann hiphopartisten Jason ”Timbuktu” Diakté sitt stora intresse för ord och formuleringar och hur gör han när han skriver sina texter? Hur gör du för att lära dig att rappa och varför pratar Jason och programledare Petter om hemslöjd i Bangladesh?

Jason Diakité, mer känd som Timbuktu har sedan första singelsläppet 1996 uppträtt både som soloartist och i diverse andra konstellationer, bland annat med funkbandet ”Damn!” som han har turnerat med i över 15 år. Han har släppt ett tiotal album, tilldelats mängder med guld- och platinaskivor, vunnit åtta Grammispriser och fyra P3 Guld-utmärkelser.

HÄR kan du läsa mer om Jason.

Avsnitt 2 – Sabina Bisholt

Vad var det som fick Sabina att börja med opera och vad tycker hon är det roligaste med yrket. Hon delar även med sig av sina bästa tips mot nervositet och scenskräck!

Sopranen Sabina Bisholt är hyllad för sin ”självklara och klangrika röst” och beskrivs som en av dagens mest lovande unga sångare i Sverige. Sabina tog examen vid Operahögskolan i Stockholm 2016 och mottog samma år det prestigefulla Christina Nilsson stipendiet. 2017 debuterade hon på Norrlandsoperan som Marguerite i Faust och därefter har hon gjort roller som Mimì i Puccins La Bohème och Micaëla i Bizets Carmen vid kungliga operan i Stockholm.

HÄR kan du läsa mer om Sabina.

Avsnitt 1 – Nassim Al Fakir

Varför blev Nassim Al Fakir slagverkare? Hur övertalar man sin mamma till att få spela ett högljutt instrument? Hur var det att dubba karaktären Olof i filmen Frost? Det och mycket mer får ni veta i första avsnittet.

Nassim Al Fakir, känd som programledare, musiker och skådespelare samt för sin lekfulla och kreativa energi. I maj fick han även Stockholms stads hederspris ”Kulturarbete för barn och unga” – väldigt välförtjänt om du frågar oss.

HÄR kan du läsa mer om Nassim.

X